Alle prijzen rijklaar!!

4-seizoenenbanden

De ideale band voor elke weertype

Direct nieuwe allseasonbanden regelen?

Waar kan ik mijn bandenmaat vinden?

4-seizoenenbanden

Naast winter- en zomerbanden zijn er ook 4-seizoenenbanden (all season).  Dit type band is een compromis tussen een zomer- en een winterband. Ze hebben duidelijke voordelen ten opzichte van een zomerband in de winter  maar ook duidelijke tekortkomingen ten opzichte van een winterband in de winter. M+S is een niet-beschermde aanduiding: Modder en Sneeuw.

Ten opzichte van winterbanden vertonen all season banden tekortkomingen, vooral op het gebied van tractie en zijdelingse grip in de sneeuw. Zo zullen winterbanden het altijd beter doen op een besneeuwde helling dan all season banden.

Op hellende wegen met sneeuw zal de grip al gauw tekort schieten, wegrijden vanuit stilstand op een helling wordt dan heel lastig. All seasonbanden zijn dus echt niet geschikt om even een besneeuwde bergpas op en af te rijden. In een vlak land als Nederland is de 4-seizoenenband wel inzetbaar, op bijvoorbeeld een tweede auto die niet meegaat naar de wintersport.

Met all seasonbanden moet je zowel in de zomer als de winter je rijstijl aanpassen. Door meer afstand te houden en je snelheid aan te passen kun je compenseren voor de tekortkomingen die deze banden ten opzichte van de specialisten hebben. Het is de vraag of je dat moet willen. De veiligste combinatie is winterbanden in de winter en zomerbanden in de zomer.

Bron: ANWB